Vi diskuterte litt her om dagen om hvor Quilting først oppsto og hvor gammel denne teknikken er. Kona mente teknikken kom fra USA, men hvor gammel teknikken er hadde hun ikke den minste kunnskap om. Det viste selvfølgelig ikke jeg heller. Vel, som teknolog så er man opplært til å søke kilden, og jeg begynte å søke litt på nettet.
Det jeg så langt har funnet ut er at Quilting har eksistert i århundrer. Jeg har ikke funnet noen henvisninger til en eksakt opprinnelse, men jeg ser at historikere vet at quilting, piecing og appliqué er blitt brukt til klær og møbler over hele verden. Historikerne mener at quilting oppstod i Kina og Egypt omtrent samtidig. Den tidligste dokumenterte funn av et vattert plagg ble funnet på en utskårne elfenbenfigur av en Farao fra det første dynastiet og er datert til å være fra 3400 før Kristus. I det 11. århundre brakte Crusaderne, de kristen som kriget mot muslimer, med seg fra Midtøsten en form for quilting. Her er et bilde av Godfrey of Bouillon med et pen Quiltet plagg. Godfrey of Bouillon regnes som den første Crusader.
Knights eller soldater, brukt vattert plagg under rustning for ekstra komfort, for å holde varmen og for å beskytte seg mot rustningen som de bar under kamp.
Etter hvert så kom vatterte senger til Europa. Det var romerne som først brukte en utstoppet sekk, eller culcita som madrass. Den ideen ble adoptert av middelalderens England, hvor de utviklet videre teknikken med madrass, til også å omfatte et Cowlte, et lappeteppe som var vattert og som ble benyttet til å ha over sengen. Dette regnes som opprinnelsen til ordet Quilt, og som vi også bruker i dag.
Historisk sett ser det ut til at kulturer som lever i kaldere klima har utviklet litt ulike former for quilting, altså en tradisjonell lagdelt klede med bakstykke, vattert materiale mellom bakstykket og frontstykket, som oftest er satt sammen av lapper i ulike mønstre. Dette har altså vært benyttet til både sengklær og klær.
Vel, det var så langt jeg kom i kveld.
Snakkes.
mandag 6. april 2009
Comments for this post
All comments